Czy można schudnąć jedząc
naprawdę smacznie? Osoby, które do tej pory przypuszczały, że nie jest to
możliwe powinny zainteresować się perspektywami, jakie odkrywa przed nimi dieta
śródziemnomorska.
Dla kogo?
Tak, jak i każda inna dieta,
również dieta śródziemnomorska jest polecana przede wszystkim tym osobom, które
chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Nie tylko one powinny jednak zainteresować
się tym sposobem odżywiania charakterystycznym dla mieszkańców państw
położonych w basenie Morza Śródziemnego. Dietetycy zwracają uwagę na to, że
jest to nie tyle dieta, ile swego rodzaju pomysł na zdrowe odżywianie, wskazana
jest więc wszystkim tym osobom, którym zależy na długim życiu i zdrowiu. O jej
zaletach przekonują się między innymi osoby zmagające się z problemem
nadciśnienia tętniczego i podwyższonego cholesterolu, wszyscy entuzjaści tego
sposobu odżywiania zwracają przy tym uwagę na to, że z powodzeniem może być on
stosowany przez całe życie.
Czym się charakteryzuje?
Dieta śródziemnomorska bazuje na
posiłkach składających się z dużych ilości: owoców, warzyw, ryżu, makaronu, owoców morza, kasz, ryb oraz pieczywa
pełnoziarnistego, najbardziej popularne składniki tej diety można więc bez
problemu nabyć w sklepach znajdujących się na terenie naszego kraju nie
obawiając się o to, że będziemy mieli w ich wypadku do czynienia z rozwiązaniami
przesadnie drogimi. Dzięki posiłkom bogatym w tego rodzaju składniki
dostarczamy organizmowi błonnik, mikro- i makroelementy, witaminę C oraz
nienasycone kwasy tłuszczowe. Co ważne, nasze posiłki stają się niemal
całkowicie wolne od tłuszczu, co z pewnością zostanie przyjęte przez organizm z
zadowoleniem.
Dieta śródziemnomorska nie jest
pozbawiona również dodatków poprawiających smak potraw. Na pierwszy plan
wysuwają się tutaj czosnek i cebula
posiadające właściwości antybakteryjne, nie powinniśmy przy tym stronić również
od oliwy z oliwek doskonale wzbogacającej
smak surówek i sałatek. Planując posiłki starajmy się, aby było ich
przynajmniej pięć, a jeżeli chcemy, aby dieta śródziemnomorska pozwoliła nam nie
tylko cieszyć się dobrym zdrowiem, ale również pozbyć się nadmiaru kilogramów –
zwracajmy uwagę na to, aby dziennie nie jeść więcej niż 1200 kalorii. Osoby,
którym udało się schudnąć odwołując się do tego sposobu odżywiania się mówią o
tym, że tempo spadku wagi wynosiło nawet do 4 kilogramów miesięcznie, a takie
tempo ubytku wagi nie może być uznane za niezadawalające.
Czego powinniśmy unikać?
Dieta śródziemnomorska uczy nas
nowego podejścia do żywienia, nie powinno dziwić nas więc to, że jednym z jej
znaków rozpoznawczych jest stosunkowo długa lista pokarmów, które nie są
najbardziej wskazane. Nikt nie nakazuje nam oczywiście, abyśmy natychmiast z
nich zrezygnowali, jeżeli jednak zaczniemy ograniczać ich liczbę, nie
powinniśmy żałować podjętej przez siebie decyzji. Unikać powinniśmy więc: tłustego mięsa białego (między innymi
lubianej choć niemal całkowicie bezwartościowej i wysoce kalorycznej skóry kurczaka),
mięsa czerwonego, białego pieczywa
(które można z powodzeniem zastąpić nie mniej smacznym pieczywem
pełnoziarnistym), tłustych wędlin
oraz słodyczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz